E-öğrenmeyi temsil eden sembollerin görsel olarak bir bilgisayar ekranına bağlanması.

E-Öğrenme Kurslarının Tamamlama Oranlarını Nasıl Artırabilirsiniz?

İlgi çekici e-öğrenim içerikleri hazırlamadan önce bu yazıyı mutlaka okuyunuz

İnsan kaynakları yöneticileri personelin gelişimi açısından uzaktan eğitim ve e-öğrenim konularına COVID-19 öncesinde de önem veriyorlardı ancak pandemi bu alana duyulan ilgiyi ve yatırımların artırılmasını sağladığını görüyoruz. Peki zahmetle hazırlanan bu içerikler eğitimi alan kişiler tarafından nasıl karşılanıyor? İstatistikler online kursların ortalama tamamlama oranları %13 kadar düşük olduğunu gözler önüne seriyor. Bu rahatsız edici istatistiğe rağmen e-öğrenim’den vazgeçemeyiz ancak kurumumuzda bu oranı artırmak için uygulayabileceğimiz iyileştirmeler var.

e-Öğrenim öylece oluşturulmaz! Dikkatli bir planlama ve uygulama gerektirir.”

Anonim

Planlama yapmadan aşağıdaki 10 maddeye dikkat edin:

1- E-Öğrenme İçeriğini Bir Sunum Gibi Düzenlemeyin

Yazı tahtasını işaret eden sarışın bir öğretmen video üzerinden eğitim veriyor.

Eğitmen önderliğinde verilen eğitimler eÖğrenme dünyası için hazırlanan içeriklerden çok farklıdır. Powerpoint sunumlarınızı alıp mevcut Öğrenim Yönetim Sistemlerine (LMS) eklemeniz eğitmenin sesi, görüntüsü, mimikleri ve satır aralarında verilen örneklerden yoksun olacağı için öğrenmek isteyen kişi üzerinde olumlu bir etki bırakmayacaktır. Unutmayın, sunum slaytları aslında eğitmeni yönlendirmek içindir, eğitim alan kişileri değil. Eğitimlere harcanan kaynakları aklamak için ilgili kişilerin öğrendikleri eğitim sonrasında da hatırlamalarını isteyebilirsiniz. Bunun için katılımcıların sunulan içerik ile empati yapabilmelerini sağlamalısınız. Eğitimlerinizde hikayeleştirme tekniklerini uygularsanız öğrencinin ihtiyaç duyduğu anlamlı bağlamı sağlamış olursunuz.

Sunum slaytları eğitmeni yönlendirmek içindir, eğitim alan kişileri değil!

Anonim

2- Ses Ve Metin Aynı Olmasın

İki takım elbiseli erkek iş insanı sağlı sollu bir uçurum tarafından ayrılmış şekilde duruyorlar. Sağdaki megafon ile soldakine bağırıyor. Soldaki kulaklarını kapatıyor.

Müzik veya farklı ses kayıtların eğitimleriniz güçlenmesini sağlayabilir ancak bu husus hassas bir seçim gerektirmektedir. Kendi hızında otomatik olarak ilerleyen ses kayıtları eğitimi kendi hızında sürdürmek etmek isteyen kişiler için takibi neredeyse imkansız hale getirecektir.

3- Eğitimin Hızını Son Kullanıcıya Bırakın

Gözlüklü bir erkek odaklanmış bir şekilde bilgisayar ekranına bakıyor. Elkindeki kalemi dudağına dokunduruyor.

Bazı online eğitim tasarlayıcıları ilerlet, geri al veya durdur gibi fonksiyon tuşlarını gizleyerek eğitim tamamlama oranlarını artırabileceğini düşünmektedir. Ancak öğrenciler bu tür engelleri aşmak için yaratıcı çözümler bulabilmektedir. Öğrenimi alan kişilere eğitimin gidişatını kontrol etme esnekliği verirseniz etkileşimde bulunmalarını sağlayarak odaklanma sürelerini artırır ve doğal olarak eğitim bitirme oranlarını artırabilirsiniz.

4- Çok Fazla Metin Eklemeyin

Beline kadar evrak içinde duran kravatlı bir erkek iki eli ile başını tutarken yukarı bakıyor.

Ders içeriği ne kadar kapsamlı olursa olsun çok fazla metin eklemekten kaçınının. Ekran aracılığıyla sunulan yoğun içerikler kullanıcıların önemli konulara odaklanması zorlaştırmaktadır.  Aktarılması gereken detaylı bilgiler varsa önerimiz bu tür içerikler için ilave ders kaynakları olarak bir bölüm hazırlayınız ve bu bölüme bağlantı sağlamanız olacaktır.

5- Öğrenme Hedeflerinizi Açık Ve Net Olarak İfade Edin

Başlangıcı ve Hedefi olan ve 7 aşamadan geçen bir kara kalem yol çizimi

Ders içerikleri için hazırlanan hedef tanımlarını eğitim tasarlayıcıları için iyi bir yol haritası olabilir ancak resmi dilde hazırlanan metinler kullanıcılar açısından çok iyi bir iletişim yöntemi olmayacaktır. Kullanıcıları dersin çıktısı hakkında bilgilendirmek önemli. Alternatif olarak konuşma dilinde hazırlanmış kısa metinleri görüntüler veya farklı medya eklentileri ile hikayeleştirerek ders çıktısı hakkında bilgi veren bölümler hazırlayabilirsiniz.

6- Tek Beden Herkese Sığmaz

Bir erkek terzi müşterisinin omuz ölçüsünü alıyor.

Kurumlarda kullanılan LMS’ler, genelde çok kapsamlı özelliklere sahip yazılımlardır ancak bu, her kişiye aynı özellikleri sunmanız gerektiği anlamına gelmez. 

7- Doğru Cevabı Almak Yeterli Değildir

Kumun üzerinde erken eğitimenden surf dersi alan erkek öğrenci.

Unutmayın! Temelde eğitim 2 türde gerçekleşir. Bilgi aktarımı. Bu türde spesifik bilgiler eğitimi alan kişiye aktarılır. Bir de öğrenme aktarımı vardır. Bu türde ise kullanıcılar pratikte bu bilgilerini pratikte kullanır. Bu yüzden içeriklerinizin bazı aşamalarına deneme yanılma, tekrar deneme gibi özellikleri sağlayan bölümler eklemeyi deneyiniz.

8- Kurumunuzu Temsil Eden Bir Sunucuyu (sanal bile olsa) Dahil Edin

Yüz ifadeleri belli olmayan siyah beyaz kadın ve erken avatar silüetleri.

Bazı eğitim tasarlayıcıları sesli konu anlatımı olduğu zaman bir karakteri canlandıran bir animasyon veya ilgisiz kişilere ait sabit fotoğraflar eklemektedir. Bu tarz uygulamalardan daha fazla verim almak istiyorsanız eğitimi alan kullanıcının bağlantı kurmasını sağlayacak bir kişinin (CEO, Birim Müdürü veya tanınmış bir kişilik) görselini eklemeniz daha anlamlı olacaktır. Rastgele seçilmiş fotoğraflar fazlalık temsil eden bir bilgi kaynağından daha öteye gitmeyecektir.

9- Eğitim ekranlarınızı web sitesi gibi tasarlamayın

Bir çok ekran ayar fonksiyonunu gösteren bir ekran tasarımı.

Eğitimin gidişatı konusunda kullanıcıya esneklik vermek etkileşim sağlasada hangi aşamada nereye tıklaması gerektiği konusunda beklentileriniz net olsun. Her aşamada, bölümden bölüme atlayabilmek veya farklı bir içerik çalıştırabilmek kullanıcıların eğitim hedefin sapmasına yol açacaktır.

10- Az Çoktan Fazladır

Bir çok çeşitli ölçüm grafiğini renkli olarak gösteren bir resim.

Eğitim için kullandığınız sistem özellikleri ne kadar kapsamlı olursa olsun hiçbir zaman tüm fonksiyonları anlatacak bölümler hazırlamayın. Özellikle dersin başlangıcına eklenen bu tür içerikler kullanıcıların daha başlamadan sıkılmasına sebep olabilir. Komplike fonksiyonlar varsa anlatabilirsiniz ancak diğer tüm özellikleri deneyimlemeleri için kullanıcıların ellerine bırakmanızı öneriyoruz. İlk dersleri kolay takip edilebilir türde hazırlarsanız, kullanıcılar yazılıma kolayca alışabilecektir.

SONUÇ: E-öğrenmenin strateji bakımından geleneksel eğitimlere göre farklı olduğunu kabul edersek başlangıç için ilk adımı doğru atmış oluruz. Nihai amacınız bir şeyler öğretmek ise işte o zaman hedef kitlenizi iyi tanımanız gereklidir. Böylece onların ilgisini çekebilecek içerikler hazırlayıp teknolojinin verdiği imkanları da kullanarak eğitim süresince dikkatlerini vermelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin; eğitim içeriklerini bir oyuna dahil ederek kullanıcılar ile buluşturmak ilgi çekici olabilir. Ciddi Oyun (Serious Game) olarak adlandırılan bu tür oyunlar Hikayeleştirme, Oyunlaştırma, İnteraktif Teknoloji ve Akıllı Analiz özellikleri sayesinde bir çok eğitim problemine çözüm sağladığı için kurumsal dünyada da yaygınlaşmaya başladı bile.

Ciddi Oyunlar hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız bu konuda hazırladığımız iletiyi incelemenizi öneriyorum.

Ciddi Oyun Nedir?

Kaynaklar:

Allen Interactions

E-Learning Industry

E-Learning Industry 2

Yazı oluşturuldu 8

E-Öğrenme Kurslarının Tamamlama Oranlarını Nasıl Artırabilirsiniz?” için bir görüş

Yorumlar kapalı.

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.