Ciddi Oyun Geliştirmeyi Düşünüyorsanız Bu Tavsiyeler Yardımcı Olabilir
Ciddi oyunlar, spesifik bir konuyu öğrenmenize olanak sağlayan oyunlardır. Bu tür oyunlar günümüzde eğitim, savunma, sağlık vb. birçok sektörde bu amaç ile uygulanmasına rağmen henüz yeni gelişen bir konu sayılabilir. Eğitim içeriklerinin oluşmasından sorumlu bir konumdaysınız ancak bir oyunu geliştirecek becerilere henüz sahip değilseniz sizin için iyi haberlerim var. Teknolojik araçlar sayesinde klasik kod ve tasarım uygulamalarına hakim olmak zorunda değilsiniz ancak yine de bu kategoride düşünüp planlama yapabiliyor olmanız gerekiyor.
Bu iletide bir ciddi oyunu oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenleri listeledik:
1- Önce Araştırma
Öncellikle ekiplerin hangi becerileri kazanmak istedikleri veya sizin ekibinizi hangi alanlarda ölçmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Bunun için ilgili ekipler arasında anketler yapabilir veya bu konuyu çeşitli gruplarda tartışmaya açabilirsiniz. Çalışanlarınızın genel olarak oyunlar ve oyun-temelli öğrenme hakkında neler düşündüklerini sormayı ihmal etmemenizi öneririz.
2- Eğitimin İlerleyişi Uyarlanabilir Olsun
Oyunların dinlemek, empati kurmak gibi iletişim becerilerini geliştirmesi önemlidir ancak bir noktadan sonra sıkıcı olmaması için kişiye özel bir yöne doğru evrilebilmesi önemlidir. Aynı becelerileri tekrar tekrar denetmek katılımcının ilgisini kaybetmenize yol açabilir. Bu yüzden toplam içerik kapsamlı olmalıdır ancak sunulan kısımlar kişiye özel olarak sunulmalıdır.
3- Alakalı Ve İlişkilendirilebilir Olmasına Dikkat Edin
Oyunun önemli parçası hikayedir o yüzden hikayenin oynayan her ekip üyesi ile kişisel düzeyde alakalı olmasına dikkat edin. Mesela müşteri ile yüz yüze gelen çalışanlar için müşteri ile telefonda nasıl görüşülür konusu önemlidir. İlgisiz içerikler katılımcıların eğitimi zaman kaybı gibi algılamasına yol açabilir.
4- Öğrenme Hedefi Belirleyin
Birçok alanda olduğu gibi burada da hedef belirlemek önemlidir. Hedefinizin Micro Learning kapsamında değerlendirilebilmesi için az ve öz olmasına dikkat edin. Ayrıca ileride içeriğinde güncelleme yapmak istediğinizde kısa bir oyunu güncellemek daha kolay olacaktır.
5- Hikaye Kurgusu Önemli
Oyuncuların hikayeniz ile empati kurulmasını istiyorsanız kurgunuzun mutlaka bir giriş, problem ve çözüm içerdiğine dikkat edin. Kişilerin hikaye içinde kaybolmalarını da istiyorsanız anlaşılması ne çok zor ne de çok kolay olmasına özen gösterin.
6- Oyun Tekniklerini Dahil Edin
Oyun tekniklerini eklemek için düşünmeniz gereken sorular:
- Farklı zorluk seviyeleri olacak mı?
- Karakter seçimi olacak mı?
- Puanlama olacak mı?
- Bireysel oyunlar mı olacak yoksa ekip oyunları mı?
7- Platform Seçiminizi İyi Yapın
Oyunlar mobil mi oynansın veya masaüstü mü? VR veya AR özellikleri olacak mı? Teknolojinin gelişmesiyle artık öğrenme için geleneksel e-öğrenim yönetim sistemlerine bel bağlamak zorunda değilsiniz. Her eğitim hedefiniz için farklı bir platformda tasarlanmış bağımsız bir içerik geliştirilmesini isteyebilirsiniz. Önemli olan o ilgili eğitim içeriği İlgili hedef kitlesine en iyi şekilde nasıl aktarırız sorunsa cevap bulmaktır.
8- Analiz İçin Anlamlı Veri Toplayın
Bu oyunun önemli bir kısmı analizdir. Oyuncunun bir spesifik durum karşısındaki her seçimi, onun bilgi ve becerisi hakkında ipuçları verebilir. Bu yüzden eğitim hedeflerinizi belirlerlerken ne tür analiz ve rapor bilgisine ihtiyaç duyduğunuzu belirlemeye çalışın.
9- Geri Bildirim Olmadan Olmaz
Geri bildirim önemlidir. Tabi bu geri bildirim hem bulunduğunuz aşama hem ilgili iş rolü açısından anlamlı, net ve kolaylıkla anlaşılır olmalıdır. Unutmayın insanlar sadece hata yaptıklarında değil başardıklarında da geri bildirim almak isterler.
10- Tatlı Rekabet Oluşturun
İnsanlar kendi puanlarını sürekli artırmak yerine başkalarını geçmeyi tercih edebilir. Böylece insanlar oyun ile ilgili iletişim kurabilirler ve birbirlerine tavsiyede bulunabilirler. Rekabetin tatlı olmasına gösterin!
SONUÇ:
Sonuç olarak bir ciddi oyunu oluşturmak için elbette tek yol doğru olamaz. Farklı alanlarda da olduğu gibi önce neden sorusuna cevap bulursak neyi nasıl yapacağımıza dair bir yol görüneceğine inanıyorum. Bir yönetici olarak ekibiniz için bir çözüm sağlamak istiyorsanız öncellikle hedefiniz çalışanlarınızı iyi tanımak ve zorlandıkları konuları tespit etmek olmalıdır. Hikayeleştirme, Oyun Teknikleri ve Teknolojik Platform Seçimi gibi spesifik uzmanlık alanları için dış kaynak kullanmak en doğru seçim olacağına inanıyorum. Örneğin bir insan kaynakları yöneticisi olarak bu alanlar üzerinde uzman olmanız gerekmez ancak geliştirme aşamasında karşılaşabileceğiniz zorlukları önceden düşünmek bu süreci yönetmek için kolaylık sağlayacaktır. Eğer böyle bir amacınız varsa bu konuda hazırladığım iletiyi incelemenizi öneririm.
Ciddi Oyunlar Eğitimde Nasıl Uygulanır?
Kaynaklar: