Eğitim Yatırımlarınızı Korumak İçin Neler Yapmalısınız?
Akılalmaz bir tutar değil mi? Eminim sizin şirketinizde de uzaktan ve hibrit olarak çalışanların sayısı giderek artıyor. Doğal olarak bu ekiplerin işe uyum programı (onboarding), beceri geliştirme (skills development) ve değerlendirme (assessment) ihtiyaçlarını karşılamak için e-öğrenim alanında yatırım yapıyorsunuz ve eğitim için harcadığınız onca paranın, emeğin boşa gitmesini şüphesiz istemiyorsunuz.
Bu bağlamda oluşan zararı net olarak tespit etmek zor olsada iki farklı istatistik bu rahatsız edici gerçeği teyit etmektedir. 2020 yılında Global Düzeyde E-Öğrenim Pazar Büyüklüğü 250 USD milyarı aştı. Diğer tarafta geleneksel e-öğrenim içeriklerini tamamlama oranı ise maalesef %25 oranını geçemedi. Yani harcadığınız her 100 TL’nin 75 TL’si maalesef çöpe gitti. Elbette zorla tamamlanması istenen ve belli bir sertifikaya veya ödüle bağlanan eğitimlerin oranları daha yüksek olabilir ancak bu tür dışsal motivasyonlara dayanan eğitimler uzun vadede öğrenilenlerin hızlıca unutulmasına yol açtığı gibi işverenin markasına da zarar vermektedir.
Kurumsal eğitimlere ilgi çekici ve eğlenceli unsurlar ekleyerek bu durumu değiştirmek mümkün. Eğer insan kaynaklarında çalışıyorsanız, çalışanlarınızı kurumsal eğitim konusunda heyecanlandırmak ve gelişmelerini sağlamak için birçok yöntemi denediğinizi düşünüyorum. Bir farklı yöntem ise aslında uzun süredir var olan ama son zamanda popülarite kazanan kurumsal olarak da kullanılmaya başlanan ciddi oyunlardır.
Farklı bir deyişle, eğitim içeriğinizi bir oyuna entegre etmenizden bahsediyorum.
Ciddi Oyun Da Nedir?
İnsan evladı binlerce yıldır oyunlar oynuyor. Peki ”ciddi” teriminin oyun ile birlikte kullanılması size de biraz tuhaf gelmiyor mu? Oyun denildiğinde akla ilk gelenin eğlence olması çok doğal ancak ciddi oyunların nihai hedefleri salt eğlence olmayan sosyal, eğitim ve pazarlama içerikli mesajlar iletmektir. Bu iletinin amacı da ciddi oyunların kurumsal öğrenmeye açılan penceresini tanımlamaya çalışmaktır.
‘’Ciddi oyun insanların öğrenme sürecini eğlenceli hale getiren oyundur.’’
Ciddi oyunlar ne zamandır var?
Ciddi oyunların popülaritesi 2000’li yıllar itibariyle yaygınlaşmaya başlamış olsa da araştırmalar bu terimin daha eskilere dayandığını gösteriyor. Benim bulabildiğim en eski kaynak 1970 yılında yayınlanan ve Clark C. Abt tarafından yazılan Serious Game (Ciddi Oyun) adlı kitap. Abt, 1929 yılında Almanya’da dünyaya gelen Amerikalı bir araştırmacıdır ve halen hayatını sürdürmektedir.
Yazar, oyunların eğlence amacının yanı sıra öğretmek ve bilgilendirmek için nasıl kullanılabileceğini araştırıyor.
Kitabın içeriğini merak edenler bu bağlantıdan ulaşabilirler.
Ciddi oyunlara artan ilginin sebebi nedir?
Günümüzde eğitim yaklaşımı, okullarda, kurumlarda ve şirketlerde halen yüzlerce yıl önce tasarlanan şekliyle sürdürülmektedir. İster yüz yüze eğitimde olsun ister dijital olarak uzaktan, yöntem maalesef çok değişmedi. Bir kişi konuyu aktarıyor, diğerleri ise dinliyor ya da dinliyormuş gibi yapıyor da diyebiliriz. Sonucunda bir sınav var. Soruları doğru cevaplarsanız takdir edilirsiniz hata yaparsanız cezalandırılırsınız.
Sonuç olarak oyunlar ise size çok farklı deneyimler sunabilir. Tek doğru yoktur. Hedefinize ulaşabilmek ve problemleri çözebilmek için hata yapma özgürlüğünüz vardır. Sahip olduğunuz bilgi ve deneyime dayanarak farklı bir yöntem ve strateji uygulamanıza izin verilirken etkileşimde olmanız teşvik edilir. İşte belki bu yüzden oyun sektörü bu kadar büyüdü ve ciddi oyunların kullanımı artık sağlık, savunma, bilim, eğitim, siyaset ve mühendislik sektörlerinde de giderek artıyor.
Ciddi oyunların avantajlarını öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı incelemenizi öneriyoruz.
Kaynaklar: