Zorunlu ama sıkıcı işleri yaptırmanın yollarını arıyorsanız bu ileti tam size göre!
Oyuncu dendiği zaman bir çoğunuzun zihninde canlanan resim, annelerinin verdiği kek ve meyve suyu eşliğinde ekranın karşısında gözleri kızarana kadar ter döken çocuklardır diye düşünüyorum.
Oysaki istatistikler daha farklı bir tabloyu gözler önüne seriyor. Türkiye Oyun Sektörü raporuna göre Türkiye’deki mobil oyuncuların %76.2’sinin 25 yaş ve üstü olduğu tespit edilmiştir.
Metroda seyahat ettiğinizi hayal edin lütfen. İstediğiniz durağa vardınız ve kapılar açıldığında yoğun bir insan grubu telaşlı bir şekilde yürüyen merdivenlere doğru harekete diyor. Merdivenler çok uzun olduğu için yürümeyi tercih etmiyor olmanız gayet doğal bir davranış.
Yürüyen merdiven başında basamakları tercih ederseniz sağlığınız açısından daha faydalı olur yazan bir afiş olsaydı davranışınız değişir miydi?
Bir çoğumuz için bunun cevabı Hayır veya başka zaman olurdu diye düşünüyorum.
İsveç Stockholm‘de bir metro istasyonunda insanlar basamakları yürüyen merdiven tercih etmeye başladı çünkü Volkswagen İsveç ve bir reklam ajansı bir gecede basamakları her ayak bastığınızda bir nota çalan bir piyanoya çevirdi. Sıkıcı bir işi eğlenceli hale getirirseniz insanlar bu konuda davranışları değiştirir mi sorusuna cevap bulmak için gerçekleştirilen bu denye ‘’Eğlence Teorisine’’ dayanmaktadır. Internet ortamında paylaşılan bu video milyonlarca tıklama ulaştı. Video görüldüğü üzere insanların çoğu yürümeyi tercih ediyor. Yürüyen merdivenleri tercih edenlerin dikkati ise piyano üzerindedir.
The Los Angeles Times’a göre Volkswagen, yürüyen merdiven yerine basamakları tercih eden yolcu sayısının, basamakları piyano tuşlarına çevirdikten sonra %66 oranında arttığını tespit etti.
Oyunlaştırma Tanımı
Öncelikle oyun ve oyunlaştırma terimlerin genelde aynı amaç için kullanıldığını görüyoruz. Ancak her oyun oyunlaştırma öğeleri içermesine rağmen bu terimler amaç ve strateji bakımından farklıdırlar.
Bu konuda daha fazla detay için ilgili yazımızı incelemenizi öneririz.
Oyunlaştırma için bir çok farklı tanım bulabilirsiniz ve bu terimi ilk kim kullandığına dair bazı ipuçları olsada bunu kesin olarak söylemek zor.
Bu alanda yazılmış en popüler akademik bir makaleye göre oyunlaştırma, oyun tasarım öğelerinin ve oyun ilkelerinin oyun dışı bağlamlarda uygulanmasıdır.
Farklı bir deyişle, oyunlaştırma, oyun tasarımın bize sunduğu tüm eğlenceli elementleri alıp, sıkıcı ve oyun ile ilgisi olmayan konulara dahil ederek normalde yapmacağınız ama yapmanız gereken işleri eğlenceli hale getiren metottur.
Oyunlaştırma için kullanılan en yaygın elementler puanlar, rozetler, ve skor tabloları dır.
Puanlama öğesi bir oyun içerisinde ilerlemenizi görsel olarak ifade eden bir özelliktir.
Rozetler ise başarıyı temsil eder ve bu bağlamda genelde belirli aşamaları geçtikten veya tamamladıktan sonra verilir.
Skor tablolar da ekipler arasında tatlı bir rekabetin hareketlenmesi için kullanılır. Oynayan kişi başkasının rekorunu kırmak sürekli kendi rekorunu kırmaya tercih edecektir.
Ancak sadece bu elementleri bir eğitime dahil ederek o içeriği eğlenceli ve ilgi çekici hale getirmeniz için yeterli olmayacaktır. Aksi takdirde her oyun eğlenceli ve ilgi çekici olurdu çünkü her oyun bu tür öğeleri ve mekanikleri içermektedir.
Dünyaca ünlü Oyunlaştırma uzmanı Yu-kai Chou e göre Oyunlaştırma metodu nu etkili olarak uygulamak için insanın temel dürtülerini harekete geçirebilmek gerekir. Bu bağlamda 8 adet dürtüyü tek grafik ile anlatmaya çalıştığı yapıya Octalysis adını vermiştir. Yu-kai Chou
Bu yapıya göre Anlam, Güçlenmek, Sosyal Etki, Belirsizlik, Kaçınma, Azlık, Sahiplik ve Başarmak duygularını harekete geçirmek rozet ve puanlamaya göre daha etkili olmaktadır.
Rozet sistemi zaten yeni bir uygulama değil ve alanında 100 yılı aşkın süredir uygulanmaktadır. Burada yeterlilik rozetleri, izciyi bir konuyu öğrenmeye teşvik etmeyi amaçlar.
Oyunlaştırmanın sosyal medya uygulamalarını nasıl başarılı hale getirdiğini Foursquare örneği üzerinden hatırlatmak isterim. Uygulamayı hiç kullanmayanlar bile en popüler olduğu zamanlar insanların hangi mekanlara girip çıktığını Facebook akışınız üzerinden bir nevi zorunlu olarak takip ediyorduk. Kullanıcılar uygulama ile yoğun bir şekilde etkileşim içindeydi çünkü ziyaret edip işaretledikleri her mekan için puan toplayan biliyorlardı. Daha önceden ziyaret etmediğiniz mekanlar için daha fazla puan kazanabiliyor iken bir mekanı en fazla ziyaret eden kişi olursanız o mekan için başkan statüsü bile kazanabiliyordu.
Yu-kai Chou TEDx Konuşması
Sonuç
Oyunlar ve oyun öğeleri insanları eğlendirmek, eğitmek ve ilgisini çekmek amacıyla binlerce yıldır başarı ile uygulanmaktadır. Eğlence veya farklı faktörler sayesinde içsel motivasyonumuz tetiklendiğinde başka bir talepte bulunmadan davranışlarımızı kendi isteğimiz ile değiştirebiliyoruz.
Bir dahaki sefere sıkıcı bir işi yaptırmak istediğinizde ‘’Eğlence Teorisini’’ uygulamak ister miydiniz? Oyunlaştırmanın gücünü gösteren bu örnekler sizi etkilediyse eğitime katılacak olanları da etkilyeceğinden emin olabilirsiniz!
Oyun ve Oyunlaştırma arasındaki farklılıkları anlatan iletimizi incelediniz mi?