Oyun oynayarak hangi mesleklere daha yatkın olduğunuzu öğrenin
Bildiğiniz üzere günümüzde girişimcilik terimi çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyamızı olumlu yönde değiştirmek amacıyla yola çıkan bir çok girişimci hedefine ulaşabilmesi için birçok engeli aşmak zorunda kalıyor. Hani diyorlar ya ‘Hata yapmaktan korkmayın çünkü insan hataları sayesinde öğrenir.’ bu düşünceye tamamen katılıyorum ancak öğrenme ile eşleştirdiğimiz hayata bir bakarsak sistemin bu düşünceye hiç de katılmadığını görüyoruz. Çoğunuz ilkokullarda, ortaokullarda, liselerde, üniversitelerde, kurslarda veya benzer kurumlarda eğitimler aldınız. Bunların hangisinde hata yaptığınız için cezalandırılmadınız? Muhtemelen yapmış olduğunuz hatalarınız yüzünden kötü bir değerlendirme aldınız, istediğiniz okula veya işyerine yerleşemediniz.
Beynimiz sadece hata yaparken değil, aynı zamanda tekrar yaptıkça de öğrenir. Tekrar edilen bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya transfer edilir. Türkiye’de kurumlara bağlı ortalama eğitim görme süresinin yaklaşık 17 yıl olduğunu düşünürsek hata yapmanın öğrenmeden daha çok ceza almak ile eşleştirildiğini de söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum.
Hata yapmayan muhtemelen bir şeyler yapmıyordur sözü aslında günlük yaşamımızda verdiğimiz kararlara bağlı bir düşüncedir. Bir araştırmaya göre bir yetişkin günde ortalama 35,000 karar veriyormuş. Elbette bunların bir çoğu minicik ve bilinçaltında verilen kararlardır ancak mademki karar vermek ve hata yapmak gelişmek için bu kadar önemli neden eğitim, öğretim ve değerlendirme stratejilerimizi de buna göre tasarlamıyoruz?
Aslında ciddi oyunlar tam olarak bu amaca uygun hizmet edebilir. Ciddi oyunların eğitim ve gelişim anlamında sağlayabilecekleri avantajlar sayısız denilecek kadar çok ancak bize göre en önemlilerini aşağıda sıralamaya çalıştık.
Ciddi oyunun ne olduğunu henüz bilmiyorsanız avantajlarına geçmeden önce daha fazla bilgi için bu konuda hazırlamış olduğum içeriği incelemenizi öneriyorum.
Ciddi Oyunların Avantajları Nelerdir?
Ciddi oyunların kurumsal eğitim ve gelişim alanında sayısız fayda sağladığını söyleyebiliriz ancak bizce en güçlü 10 avantajı sizin için derledik.
İşte Ciddi Oyunların Kurumsal Eğitimde ve Gelişimde 10 Avantajı
1- Hata Yaparak Öğrenmek
Düşünsenize, yeni bir şeyler öğrenmek için hata yapmanın ne kadar faydalı olduğunu biliyorsunuz ancak içinde bulunduğunuz eğitim sistemi sizi hatalarınız için teşvik etmek yerine cezalandırmaktan daha farklı bir çözüm sunamıyor.
Eğitim amaçlı tasarlanan ciddi oyunlar ise size tam bu noktada daha yaratıcı olma imkanı verebilir. Herkesin karakteri elbette aynı değildir. Eğer hata yapmaktan hoşlanmıyorsanız ve talimatlara uymayı tercih ediyorsanız oyun içinde bilginizi kullanarak seviyeden seviyeye geçerek puanlar kazanabilirsiniz. Farklı yaklaşımları denemeyi seviyorsanız oyunlar size seçimlerinizi güvenli bir ortamda uygulama olanağı sağlayabilir. Belki seviyeleri hızlı geçemeyebilirsiniz ama deneyim pratik yaparak öğrenmenizi sağlayabilir.
2- Riski Minimize Etmek
Örneğin insan kaynakları veya farklı bir alanda yöneticisi iseniz çalışanlarınızın ulusal ve uluslararası mevzuata uygun davranması mutlaka tercihiniz olacaktır. Aynı zamanda koşullar değiştiğinde veya yeni başlayan personelin uyum ve şirket kültürü konusunda deneyim kazanma aşamasında, şirketinizin marka değerinin azalmasını veya finansal olarak zarar görmesini istemezsiniz değil mi? Bu tecrübe eksikliğinden dolayı iş kazalarının oranının da artmasını kimse istemez. Ancak gayet olası olan bu riskler doğru tasarlanmış ciddi oyunlar sayesinde ciddi oranda azaltılabilir.
3- Etkileşimi artırmak
Ekibinizin önemli beceriler kazanması için bir eğitim planı hazırladığınızı hayal edin.
Bir çok araştırma, toplantı ve içerik hazırlama sonrasında e-öğrenim içeriğini tamamladınız ve tüm ilgililer ile paylaştınız. Bir süre geçmesine rağmen eğitim içeriğine katılım sayısı çok yavaş ilerliyor daha da kötüsü bir türlü eğitim tamamlanmıyor. Hatırlatmalar ve uyarılar gönderilmesine rağmen eğitimi tamamlayan oran çok fazla değişmiyor! Bu durum size tanıdık geliyor mu? Çevrim içi eğitimleri tamamlama oranları ortalama %20-30 arasındadır. Eğitimin başarısından sorumlu tutulan kişiler genelde içeriği tasarlayan elemanlardır. İçerikleri katılımcılar için etkileşimli hale getirmek birkaç yıl öncesine kadar daha da zorlayıcı bir görevdi çünkü yeterince teknolojik araç bulunmuyordu veya bunlara erişim kolay değildi. Bu durumun artık değişmesine rağmen online eğitim olarak sunulan içeriklerin büyük bir bölümü teknolojiden doğru şekilde faydalanmadığı için katılımcıların ilgisini çekmiyor, etkileşim oranı düşük kaldığı için tamamlanma oranı da bundan nasibini alıyor. Oyunlar odağı eğitmenden alıp kullanıcıya yoğunlaştırır ve onu merkeze alır. Yaptığımız seçimler bize pratik sağlarken senaryo hikaye içinde akıp gitmemizi sağlar. Eğlenerek öğreniyoruz ve tamamladığımız seviyeler ve topladığımız puanlar bize bir insani bir ihtiyaç olan ‘’bir şeyleri tamamlama’’ ve toplama duygusunu yaşatır ve doğal olarak devam etmemizi sağlar.
”Çevrim içi eğitimleri tamamlama oranları ortalama %20-30 arasındadır. ”
4- Motivasyonu Artırır
Oyunlarda sunulan eğlence teklifi doğal bir teşvik unsurudur çünkü işin ucunda eğlence varsa içsel motivasyonumuz harekete geçer. İçsel motivasyon doğuştan gelen bir içgüdüdür ve içsel ödül ve doğal tatmin duygusu karşılığında bir davranışta bulunmamız için bizi motive eder. Bunun aksine dışsal motivasyon sağlayan faktörler ceza ve dışsal ödül de karşılığında bir eylemde bulunmamız için bizi harekete geçirebilir. Örnek vermek gerekirse ilgi alanım ile ilgili keşifler yapma ve bu alanda yeni birşeyler öğrenme içsel motivasyon ile ilgilidir ancak bir dersi bitirmekteki amaç bir sertifika veya birim müdürümden gelecek ihtar ise bu dışsal motivasyon ile ilgilidir. Dışsal motivasyonların zaman zaman fayda sağladığını biliyoruz ancak hiç bir zaman doğal motivasyonlar kadar etkili olmadığını da görüyoruz.
5- Gerçekçi Pratik İmkanı Sağlar
Neden bir şeyler öğreniyoruz? Öğrenme motivasyonumuzu tetikleyen birçok amaç olabilir ancak işimizde öğrendiklerimizi gerçek hayatta da uygulayabilmeyi umarız değil mi? Becerilerimizi ihtiyaç halinde başarılı bir şekilde kullanmak pratik ister. Peki bizlere sunulan eğitim içerikleri bu amaca uygun olarak tasarlandı mı? Eğitimde kazanımları ortak bir dilde değerlendirilmeyi kolaylaştırmak için hazırlanan Bloom Taksonomisi 6 aşamadan oluşan bir sınıflandırma piramitidir. Bloom Taksonomisine göre ciddi oyunlar doğru tasarlandıysa bilgiyi hatırlama, anlama, uygulama ve analiz etme kazanımlarını karşılamaktadır.
6- Neyi bilmediğinizi tespit eder
Gelecekte de var olmak isteyen şirketlerin yöneticileri yıllar sonra hangi becerilerin önemli olacağını doğru analiz etmek ve bu konuda adımlar atmak için kollarını sıvadılar. Ciddi oyunlar her eğitim ihtiyacına cevap verebilen bir çözüm sunamayabilir ancak kişiye özel eğitim vermeyi önemsiyorsanız, öncelikle personelinizin çeşitli alanlardaki becelerini tespit etmenin önemli olduğu kadar bilişsel boşluklarını (Skill Gap Analysis) tespit etmenin de önemli olduğunu bilmelisiniz. Bu amaç için uygulanan sınav benzeri assesmentlar ekiplerde stres ve anksiyete oluşturabildiği gibi bilişsel boşlukları tespit etme konusunda da yetersiz olabilir. Her eğitim hedefi için tasarlanmış bir veya birkaç dakikalık eğlenceli bir oyun saatler sürebilen bilişsel testlerden çok daha fazla nokta tespit edebilirken doğru dizayn ile herhangi bir olumsuz duygu da yaşatmaz.
7- Verimlilik artar
Öğrenme bilimine göre tekrar çok önemlidir. Ancak yetişkinler genelde bir kez öğrendiği bir konuya tekrar çalışmak istemez. Oyun bize bu konuda daha yaratıcı çözümler sunar. Aynı konuya farklı açılardan bakmamızı sağlar ve böylece öğrendiklerimizi daha iyi hatırlamamıza sebep olur. Birçok kişi aynı oyunu defalarca oynamakta sakınca görmez ancak aynı eğitimi tekrar almayı kimse istemez. Bununla birlikte öğrenme oyun içinde gerçekleştiği için süreç eğlenceli ve stres hissetmeden ilerler. Bir oyunda vazgeçilmez olan seçimlerimiz bize pratik imkanı verdiği için iş rolünde uygulama daha hızlı gerçekleşir ve böylece eğitim sonrası verim de artar.
8- Daha Kolay Ölçüm Ve Analiz
Birçok profesyonel gelişmek, büyümek ve kariyerinde ilerlemek ister. Ancak gelişmek için gerekli olan eğitim konusu maalesef insanların aklında sıkıcı ve stresli bir süreç olarak yer edinmiştir. Buna bir de eğitimler sonrasında uygulanan sınavlar eklendiğinde insanlar zorunda olmadığı bir eğitime katılmamayı tercih edebiliyor.
Oyunlarda yer alan seviyeler ve yaptığımız seçimler sınava gerek duymadan, stres yaratmadan, eğlenceli bir şekilde yüzlerce ölçüm ve değerlendirme noktası sağlayabilir. Elbette tercih ettiğimiz teknoloji ve tasarım analiz çıktısının kapsamını değiştirecektir.
9- Öz saygı inşa eder
Bir şeyler başardığını bilmek insan benliğinin doğal ihtiyacıdır. Küçük zaferler de aynı merkeze hitap ettiği için öz saygıyı artırmaya yardımcı olabilir. Önümüze çıkan engelleri yapmış olduğumuz seçimlere göre bir bir aşıyoruz ve geçtiğimiz her seviye, topladığımız her puan hedefimize yaklaşmamızı sağlıyor. İşte belki bu yüzden oyun sektörü bu kadar büyüyor ve bu sektörün ilerleyen yıllarda da küçülmesi beklenmiyor.
10- Yaratıcı düşünme ve problem çözme becerisini geliştir
Uzun ve geniş bir yolu düşünün. Hızla koşan bir kişi var. O kişi sizsiniz. Hedefleriniz doğrultusunda hızla ilerliyorsunuz. Sona karşınıza bir yol ayrımı çıkıyor. Üç farklı yöne giden bir ayrım ve her birinde farklı engeller var. Zamanınız kısıtlı ve ilerlemek için bir seçim yapmak durumundasınız. Durumu anlamaya ve analiz etmeye çalışıyorsunuz. Size göre en doğru seçimi yapmak istiyorsunuz ve bu yüzden sahip olduğunuz bilgiyi hatırlamaya ve önceki deneyimlerinizden faydalanmaya çalışacaksınız. Seçiminizi yaptınız ama kısa süre içerisinde verdiğiniz kararın sizi büyük bir problemin içine sürüklediğini görüyorsunuz. Bu problemi çözmek için akıl yürütüp bir strateji geliştirmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Belki elinizde bulunan bazı teknolojik araçlar işinizi kolaylaştırabilir. İmkanlarınızı ve kaynaklarınızı değerlendiriyorsunuz ve duruma farklı bir açıdan bakma şansı buluyorsunuz. Artık büyük resme bakıyorsunuz ve öncesinde vermiş olduğunuz kararın neden işe yaramadığını anlıyorsunuz. Seçeneklerinizi tekrar değerlendiriyorsunuz ve bu sefer verdiğiniz karar problemi çözmenizi sağlıyor ve deneyim kazanarak seviyeyi geçiyorsunuz.
Az önce anlattıklarım sizce gerçek hayattan bir alıntı mıydı yoksa tamamen hayal ürünü?
Bu süreçteki ne tür kazanımlar edindik?
- Anlama
- Hatırlama
- Risk alma
- Analiz etme
- Uygulama
- Yaratıcı düşünme
- Problem çözme
Yukarıda anlattıklarımız gerçekten yaşasaydık en az 7 önemli beceri kazanma yolunda pratik yapmış olacaktık. Gerçek hayatta sınırsız bir şekilde zarar almadan uygulamak biraz zor. Ancak doğru tasarlanmış bir ciddi oyun bize ciddi öğrenme sağlar.
Ciddi Oyunların size fayda sağlayabileceğini düşünüyorsanız Ciddi Oyun Nasıl Oluşturulur? iletisini incelemenizi öneririm.
Kaynaklar: